Tips för dig som söker IT-jobb

IT-branschen är lockande för många som är nya på arbetsmarknaden, eftersom det är en ständigt växande bransch där det finns goda möjligheter att utvecklas och göra karriär. Men det är också hård konkurrens om jobben i IT-branschen, och det kan därför vara svårt att få det där jobbet man suktar efter. Jag kan inte kalla mig för en expert på något sätt – jag har till exempel inte arbetat som rekryterare – men jag har själv sökt otaliga jobb i IT-branschen, och har även fått ett antal jobb som jag har sökt. Genom det har jag lärt mig vad man bör göra och vad man inte bör göra när man söker ett IT-jobb, för att öka chanserna att man blir anställd.

Ett av mina bästa tips gäller till exempel att framhäva det som skulle kunna beskrivas som ”dolda kompetenser”. De ”öppna kompetenserna” är de som syns klart och tydligt på ditt CV, och som ofta är sådant som går att lära sig genom att plugga, till exempel olika programmeringsspråk man kan, kurser i projektledning man gått eller praktiska erfarenheter man har från sina tidigare arbeten. De dolda kompetenserna kommer dock oftast inte med på CV:t, utan måste framhävas under arbetsintervjun. Det handlar om personliga egenskaper, som ofta är lika viktiga som kompetenserna för arbetsgivaren. Inom IT-branschen idag läggs till exempel stor vikt vid att man är högpresterande, kreativ och har stora ambitioner om hur man kan förbättra inte bara företagets verksamhet, utan hela världen – tänk Google. Om man känner att man har dessa egenskaper ska man därför vara noga med att på olika sätt framhålla det för den potentiella arbetsgivaren, gärna genom att ge exempel på hur man har använt egenskapen i tidigare situationer. Det kan dock också handla om egenskaper som arbetsgivaren inte uttalat eftersöker, men som ändå är attraktiva hos en anställd, som att man är analytisk och bra på problemlösning, eller att man är en naturlig ledare som gärna pedagogiskt hjälper sina kollegor.

Slutligen kommer ett tips som är minst lika viktigt, och det är att då och då ta en paus från jobbsökandet och fokusera på det som är här och nu, till exempel genom att bara slå sig ner i sina utemöbler i trädgården och njuta av solskenet. Man får inte tappa bort att det finns annat i livet än vilket jobb man har, och glömma bort att njuta av resten!

litepress