Så säljer du dina fakturor som företagare

Som företagare kan du enkelt få tillgång till likvida medel genom att sälja dina fakturor. Det är ett enkelt sätt att få in pengar till sena räkningar eller för att kunna göra ett inköp. Det är dock viktigt att du har kunskap om vad försäljning av fakturor innebär.

Sälja fakturor

Du behöver få in mer likvida medel i ditt företag eller så är du less på att försöka få kunder att betala sina räkningar. Du vill arbeta med att utveckla verksamheten, inte vara indrivare. Då kan du sälja företagets fakturor till en bank och omgående få betalt. Idag är det mycket vanligt att sälja fakturor och för många företag är det en nödvänlighet. Det är inte tecken på dålig ekonomi, utan bara att företag använder de möjligheter som finns. Du kan sälja dina fakturor med och utan regress. Gå in på Krea som hjälper dig att sälja fakturor helt gratis. Du jämför olika finansieringsinstitut och hittar den bank som ger dig bästa villkor.

Sälja faktura utan regress

Att sälja faktura utan regress är det ekonomiskt mest säkra: all kreditrisk är överlåten till banken som köpt fakturan. Du behöver inte tänka på fakturan mer i hela ditt liv. Härligt, förutom att det kostar mer att sälja faktura utan att behålla kreditrisken som företagare. Banken kommer också ställa högre krav på både dig och dina kunder. Enkelt uttryck är det något som främst företag med god ekonomi och som har kunder som garanterat kan betala som kommer i fråga.

Sälja faktura med regress

Det absolut vanligaste är att sälja faktura med regress. Det innebär att du i slutändan behåller kreditrisken ifall kunden inte betalar fakturan. Det kan låta negativt, men är det billigaste alternativt. Förutom att de flesta kunder de facto betalar sina räkningar. Den praktiska innebörden blir att banken säljer tillbaka fakturan till dig om de inte får in pengarna. Fördelen för dig är att det är billigare än att sälja utan regress. Du sparar in massa tid då du inte behöver kontakta kunder samt att du får in nödvändiga pengar för att betala dina egna räkningar. Förutom att många företag inte har något val. Vare sig de eller deras kunder uppfyller kraven för att sälja utan regress.

God kundrelation

När du övervägar att sälja dina fakturor är det inte bara kreditrisken och pris du bör tänka på: lika viktigt är det att du kan behålla en god kundrelation. Olika företag driver in fakturorna på olika sätt. Har du ett företag med många kunder som köper små saker, så är kundrelationen inte lika viktig som om du är ett industriföretag med tio kunder som ska bära hela verksamheten. Då är det viktigt att du och banken som köper fakturan kommer överens om hur fakturorna ska drivas in. Så att du både får pengar och behåller kunden.

litepress