Kroppsspråk på en arbetsintervju

Man kan tro att det endast är det verbala som räknas under en konversation. Över hälften av den mänskliga kommunikationen sker via icke-verbala beteenden, det vill säga kroppsspråk. Ibland när man går till en arbetsintervju kan man misstolka de icke-verbala signalerna, och sedan bli förvånade när man inte får jobbet – eller vice versa. Ett leende symboliserar glädje. Men vad symboliserar frånvända fötter? Låt oss ta reda på det.

Din framtida arbetsgivare är också människa

Under all stress och press under arbetsintervju, så glömmer man lätt en viktig detalj. Och det är att din potentiella arbetsgivare också är människa, och drivs av icke-verbal kommunikation. Därför så är det viktigt att du varvar ner innan arbetsintervjun, så att du kan tolka din arbetsgivares signaler på rätt sätt. För det är inte sällan arbetsgivare säger “Vi hör av oss” – och aldrig gör det. Och så kan vi ju inte ha det.

Kroppsspråk att akta sig för

När du sitter på intervjun så finns det tecken som visar på missnöje, skepticism, ovilja och ointresse. Dessa kan se ut såhär:

  • Personen lutar sig fram över bordet, med händerna knäppta. Detta tyder på en avstängd inställning. Ännu värre om personen har armarna i kors. Det betyder att personen är stängd för information och nya människor.
  • Personen lägger armarna över huvudet – det handlar ofta om maktutövning eller arrogans. Det är oftast ett sätt att etablera dominans. Men om du tagit högskoleprovet 2018 med gott resultat, så är du smart nog att avböja ett jobberbjudande av en sådan osäker arbetsgivare.
  • Personen har svårt med ögonkontakt och blir lätt distraherad. Vissa personer har problem med att hålla ögonkontakt, men när personen börjar ta upp sin mobil eller titta ut genom fönstret – ja, då har du tappat dennes intresse.

Kroppsspråk att tolka som positivt

Men på samma vis som du kan läsa av om intervjun går dåligt, så kan du även läsa av om den går bra. Här kommer några tecken på att du väckt din potentiella arbetsgivares intresse:

  • Personen lutar sig bekvämt bakåt i stolen. Detta kan misstolkas som ointresse, men betyder oftast att personen är bekväm i din närvaro
  • Personen håller bra ögonkontakt. Om en personen med lätthet håller ögonkontakt med dig när ni talar, så betyder det att personen har ett genuint intresse för vad du säger.
  • Personen sitter med bena mot ditt håll. Om både knän och fötter pekar åt till åt (ja, även under bordet) så tyder det på du har personens fulla uppmärksamhet. Fötterna är den kroppsdel vi minst har kontroll över, så om du märker ett ständigt “tå-pekande” – så kan du vara trygg i att personen ser din potential.
  • Personen visar sina handflator i en gest- det signalerar att vederbörande är öppen för din input.
litepress