Hur smutsig är din dator?

Din dator kan vara betydligt smutsigare än du tror. Även om du tvättar händerna regelbundet och ser dig själv som en hygienisk person så är det inte alltid lätt att hålla datorn fri från bakterier och smuts. Tänk på hur många gånger du vidrör ditt tangentbord och hur ofta du kanske sysselsätter dig med annat mellan varven. Du kanske går och öppnar dörren eller dricker ur den där vattenflaskan som alltid står tillgänglig på skrivbordet. Du kanske nyser framför skärmen, eller kliar dig i ögonen. Oavsett vad du än gör så samlas det bakterier på kontaktytan. Du delar kanske datorn med partnern eller andra familjemedlemmar? Då är det helt plötsligt inte bara dina egna bakterier som hopas på tangentbordet. Oroa dig inte, det finns ett par enkla knep att ta till för att försäkra sig om att datorn inte blir till en smitthärd.

Gör rent – gör rätt

Vi människor gör ofta saker i förbifarten och i all hast. Trycker telefonen mot kinden när vi är på språng eller svajpar fram ett recept på surfplattan under matlagningen. En artikel nämner att din telefon är tio gånger smutsigare än toasitsen och det är inte helt osannolikt med tanke på hur ofta vi håller telefonen i handen, både inne- och utomhus. Det är dock enkelt att hålla sina teknikprylar rena från smuts och damm och här följer ett par tips: Undvik att spraya en vattenlösning på datorn eller telefonen. Vätskor kan skada skärmen och tangentbordet då fukt tränger igenom ytan. Använd något så enkelt som en microfiberduk och fukta den med liten mängd alkolösning och vatten. Microfiberduken är antistatisk och drar även åt sig vätska så att du slipper en drypande våt trasa. Torka regelbundet av dina teknikprylar så slipper dem förvandlas till rena bakterihärdar.

Bakteriehärdar i hemmet

Det är inte bara datorn och telefonen som samlar bakterier i hemmet. Toalettringen och kökskranen är två stora smittohärdar. Den förstnämnda är kanske inte särskilt svår att gissa sig till, medans den andra är något som ibland går förbi mångas nitiska städ-ögon. Det är särskilt viktigt att rengöra köksytor då man ofta hanterar råvaror som kött och kyckling, som är kända för att orsaka magsjukdom. En annan viktig sak i hemmet är en obligatorisk ventilationskontroll för bättre inomhusklimat, vilket kanske är inte det första du tänker på när hygien och ett rent hem diskuteras. Dock är en god ventilation något av de allra viktigaste i ett rent hem. Med en ren luft som kan cirkulera utan motstånd undviker du stillastående luft som i längden kan orsaka ihållande besvär i bland annat andningsvägarna. Se över hela ditt hem och försäkra dig om att du lever i en hälsosam miljö.

litepress