Det här innebär “Casual Friday”

Begreppet “Casual Friday” handlar om kläder och sägs härstamma från Hawaii där Aloha friday, sedan 1960-talet, inneburit att man i vissa branscher, där annars en strikt dress code har gällt, bär avslappnade plagg på just fredagar. De berömda, mönstrade, Hawaii skjortorna knyts till det här begreppet. Dessa lediga fredagar är ofta efterlängtade och signalerar att vad som helst kan hända efter arbetsdagens slut. Det är dock viktigt att poängtera att det fortfarande handlar om att vara välklädd. I det här blogginlägget ska vi bland annat ge tips på hur man klär sig på ett bra sätt inför en “Casual Friday”.

Slipp byta kläder innan fredagens after work

Casual Friday innebär inte att det är okej att klä sig illa eller slarvigt. Konceptet förekommer i branscher där klädkoden i normala fall är väldigt strikt. Advokater, bankanställda, vissa typer av försäljare och organisationskonsulter är exempel på arbeten där man förväntas klä sig strikt och på ett sätt som inte sticker ut allt för mycket. På fredagen har man den informella tillåtelsen att ta ut svängarna lite och kanske välja skor i en annan färg än brunt eller svart, låta översta skjortknappen vara uppknäppt samtidigt som man lämnar slipsen hemma. Ett av argumenten för en ledigare stil på fredagar är att man då kan följa med arbetskamraterna på after work utan att först behöva bege sig hem för att byta kläder. Nu för tiden arrangeras det dock nyttigare varianter på after work som kan ställa speciella krav på din klädsel.

Konsten att vara ledigt elegant

För den som förväntas bära kostym till vardags kan chinos och en udda blazer innebära att man klär ner sig lite, fast på ett snyggt sätt. Det ska sägas att det inte är alla företag som kör med “Casual Friday” i Sverige. Som nyanställd märker man dock snabbt hur det ligger till med den saken och man får då en chans att, en gång i veckan, uttrycka sin personliga stil och visa att man har bra smak. Vissa kända modemärken är förknippade med den lediga elegans som gäller i det här fallet. Ralph Lauren är ett av dem och inte minst deras polo- och pikétröjor kan vara ett alternativ. Ralph Lauren barn är en produktlinje med söta och klassiska kläder som vi också vill passa på att slå ett slag för.

litepress