Cyberbrottsligheten ökar

I takt med IT utvecklingen och de snabba vändningarna i vad som är trendigt online så ökar även cyberbrottsligheten. Allt fler brott äger rum på internet och det är inte bara äldre som kan drabbas. Även kommuner, företag och myndigheter kan drabbas av olika former av virus och andra saker som sätter säkerheten ur spel. Det är svårt att skydda sig mot cyberbrottsligheten eftersom de som utför cyberbrott blir mer och mer duktiga på att ta sig förbi virusskydd och brandväggar.

Svårt att vara sin egen bankväktare

I samband med att allting digitaliseras och de fysiska bankkontoren försvinner, försvinner även säkerheten i att det krävs flera parter för att nå dina pengar. Alla har banken i mobilen, och man är sin egen bankman. IT-brottslingarna är dagens bankrånare och de blir allt skickligare på att snabbt och osynligt ta sig in på bankkonton och sno åt sig av pengarna. Det är svårt att vara sin egen bankväktare och skydda sina pengar. Även om man har virusskydd och brandvägg kan man inte vara helt säker.

Hur kan man skydda sig?

Det är svårt att skydda sig mot cyberbrottsligheten. Det hjälper inte att ha ett fint kontor med posters på väggarna eller sköna läderfåtöljer. Inte ens med de nyaste och dyraste virusprogrammen kan man vara helt säker i takt med att cyberbrottslingarna blir allt mer hemmastadda med de olika virusprogrammen, krypteringarna och brandväggarna. Det bästa är att undvika att klicka på okända länkar, inte öppna mail från okända avsändare och hålla koll när man använder tjänster som Facebook och liknande. Det är också viktigt att kontrollera namn och adresser när man använder sig av till exempel mobilt bank-ID.

litepress